gallery


Η AFEA υποστηρίζει το πρόγραμμα «Υγεία για Όλους»

29/05/2018


Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, η ανάγκη για ισότιμη συμμετοχή των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην ενημέρωση για την υγεία, στην ιατρική περίθαλψη και στην υποστήριξη κι αποκατάσταση μέσω του συστήματος υγείας και κοινωνικής φροντίδας, είναι επιτακτική.  


Η AFEA, αντιλαμβανόμενη την ανάγκη αυτή και στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που έχει αναπτύξει, συμβάλλει ενεργά στην οικονομική υποστήριξη των δράσεων του προγράμματος «Υγεία για Όλους» http://www.ygeiagiaolous.org/ για την προάσπιση της υγείας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.  
Σκοπός των δράσεων του προγράμματος «Υγεία για Όλους» είναι η προάσπιση του δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας με τις τοπικές δημόσιες υπηρεσίες προς όφελος των τοπικών, κοινωνικά ευάλωτων, πληθυσμών. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO Chair on Adolescent Health, του ΕΚΠΑ, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Πατρών. Επίσης, υποστηρικτές του προγράμματος είναι το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, η Γενική Γραμματεία Ισότητας, οι δομές Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε όλη τη χώρα και 40 και επιστημονικοί φορείς. 

Με γνώμονα την ενίσχυση της συμμετοχής των ομάδων αυτών σε θέματα που αφορούν την υγεία, η AFEA αποτέλεσε χορηγός στην ολοκληρωμένη ιατρική παρέμβαση του προγράμματος «Υγεία για Όλους» στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.
Συγκεκριμένα, η AFEA υποστήριξε τη δράση της εθελοντικής ομάδας του προγράμματος «Υγεία για Όλους» η οποία επισκέφθηκε και προσέφερε υπηρεσίες υγείας στην ορεινή Νάξο (Απείρανθος, Κορωνίδα, Κόρωνος, Φιλότι) και στις μικρές Κυκλάδες (Σχοινούσα, Ηρακλειά, Δονούσα, Kουφονήσια)  μεταξύ 28ης Μαρτίου και 1ης Απριλίου 2018.
Η δράση είχε ιδιαίτερα μεγάλη απήχηση, καθώς:

55 γυναίκες υποβλήθηκαν σε γυναικολογική εξέταση, τεστ «Γ.Παπανικολάου» και διακολπικό υπέρηχο,
125 ενήλικες υποβλήθηκαν σε καρδιολογικό έλεγχο με τη χρήση φορητού καρδιογράφου – υπερηχογράφου,
129 ενήλικες υποβλήθηκαν σε ενδοκρινολογικό έλεγχο εξετάστηκαν με τη χρήση φορητού υπερηχογράφου και ελέγχου γλυκωζυλιωμένης-σακχάρου.
Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε με την επιστημονική ευθύνη των γυναικολόγων ιατρών του Γυναικολογικού τμήματος του Π.Ν. «Αρεταίειο» και των καρδιολόγων ιατρών του Καρδιολογικού τμήματος του Γ. Ν.Α. «Ιπποκράτειον» και της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. 

Πολύτιμη συνεισφορά στην επιτυχή ιατρική παρέμβαση αποτέλεσαν  οι ενδοκρινολόγοι του Ιατρικού Κέντρου Φαλήρου, οι γυναικολόγοι, καρδιολόγοι, μαίες του Γ.Ν/Κ.Υ Νάξου, οι υπάλληλοι του Κοινωνικού Φαρμακείου του Κέντρου της Κοινότητας του Δήμου Νάξου, εθελοντές ψυχολόγοι, αγροτικοί ιατροί των  Π.Ι. Απειράνθου, Κουφονησίου, Σχοινούσας, Δονούσας και Ηρακλειάς, και οι νοσηλευτές των Π.Ι Φιλοτίου,  Ηρακλειάς, (ΚΗΦΗ) Δ. Νάξου και Κουφονησίου. Επιπλέον, η επιτυχία της δράσης δεν θα ήταν εφικτή χωρίς την πολύτιμη συμβολή των εθελοντών και των υπαλλήλων του Δήμου Νάξου. 

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο υλοποίησης των δράσεων του προγράμματος, σε διάστημα ενός έτους:  

4.154 παιδία έλαβαν κλινική παιδιατρική εξέταση και πραγματοποιήθηκαν 9.825 εμβολισμοί
114 παιδία υποβλήθηκαν σε οδοντιατρικό έλεγχο
779 γυναίκες υποβλήθηκαν σε γυναικολογική εξέταση, pap test και διακολπικό υπέρηχο
1.974 ενήλικες υποβλήθηκαν σε παθολογικό, καρδιολογικό, ενδοκρινολογικό, ωτορ/κό, πνευμονολογικό έλεγχο
476 κρατούμενοι εξετάστηκαν και εμβολιάστηκαν κατά της Ηπατίτιδας Β’

Η AFEA στο πλαίσιο της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας και των αξιών που πρεσβεύει, θα συνεχίσει και στο μέλλον να υποστηρίζει ανάλογες δράσεις προσφέροντας βοήθεια σε όσους το έχουν ανάγκη.